Empowering Housewives Through Banana Nugget Processing Innovation as an Effort to Improve the Economy in the Central Ende District
Pemberdayaan Ibu Rumah Tangga Melalui Inovasi Pengolahan Nugget Pisang Sebagai Upaya Peningkatan Ekonomi Di Kecamatan Ende Tengah
DOI:
https://doi.org/10.57152/consen.v3i2.989Kata Kunci:
Empowerment, Economic Improvement, Housewives, Innovation, NuggetsAbstrak
Bananas are one of the local potentials that have not been utilized optimally by housewives in Potu District. The participants in this community service activity are housewives. Housewives were chosen as the object in this activity, because housewives have a very large role in household life. Housewives are required to help increase family income, and one way is to create innovations that have economic value. Bananas are one of the staple foods that are easy to obtain in Potu sub- district, almost all of the people have land and grow bananas. Bananas, which until now have only been boiled and fried, can be turned into valuable products, one of which is making nuggets using banana as the basic ingredient. Banana nuggets can then be sold around existing complexes or kiosks, thereby increasing income.
Unduhan
Referensi
Rini Nizar, Latifa Siswati, and Anto Ariyanto, “Pemberdayaan Kelompok Arisan Ibu-Ibu Perumahan Lancang Kuning Melalui Pelatihan Pembuatan Nugget Jantung Pisang,” Dinamisia : Jurnal Pengabdian Kepada Masyarakat, vol. 5, no. 6, pp. 1603–1610, Dec. 2021, doi: 10.31849/dinamisia.v5i6.7479.
Y. Sri Rahayu, R. Mahanka, I. Aisyah, and R. Dewi Sulastriningsih, “Pemberdayaan Ekonomi Keluarga Melalui Kelompok PKK Rw 10 Kel.Babakan Sari Bandung,” 2018. [Online]. Available: http://ejournal.bsi.ac.id/ejurnal/index.php/abdimas
D. Rosa Gunawan, S. Rofiqoh, P. Ilmu Administrasi Negara STIA Pembangunan Jember, P. Ilmu Administrasi Niaga STIA Pembangunan Jember, and S. Pembangunan Jember, “PEMBERDAYAAN IBU RUMAH TANGGA MELALUI PEMBENTUKAN USAHA MIKRO.” [Online]. Available:
https://databoks.katadata.co.id/datapublish/2016/08/08/provinsi-dengan-jumlah-
D. Kurniawati, “Training on Diversification of Banana and Taro Food into Healthy Food Products with Economical Value in Bungus Barat Village, Padang City,” Pelita Eksakta, vol. 4, no. 1, p. 23, Mar. 2021, doi: 10.24036/pelitaeksakta/vol4-iss1/141.
E. Kurniasih, “Proceeding Seminar Nasional Politeknik Negeri Lhokseumawe Pelatihan Diversifikasi Olahan Pangan Berbasis Pisang Awak Sebagai Olahan Pangan Sehat Di Masa Pandemi Di Desa Jambo Timue”.
G. S. Gustika, “Values : Jurnal Pengabdian Kepada Masyarakat PELATIHAN PEMBUATAN NUGGET PISANG DI DESA PASIR KELAMPAIAN KECAMATAN SUNGAI LALA.”
J. Pengabdian Masyarakat Volume, N. Darmayanti, I. R. Anniswati, N. Fauziyah, F. Amelia Sari, and
D. Akuntansi Fakultas Ekonomi Universitas Islam Darul Ulum Lamongan, “EKOBIS ABDIMAS Pelatihan Pembuatan Nugget Jantung Pisang Kepada Ibu-Ibu PKK Kelurahan Sukorejo Kabupaten Lamongan Untuk Meningkatkan Pendapatan”.
P. S. Dhiana Paramita and dan Agustien Zulaidah, “PROGRAM PELATIHAN DIVERSIFIKASI PRODUK OLAHAN PISANG DI KELURAHAN ROWOSARI KECAMATAN TEMBALANG KOTA SEMARANG SEBAGAI UPAYA PENINGKATAN KESEJAHTERAAN MASYARAKAT SETEMPAT.”
N. M. Dewantari1 et al., “PEMBERDAYAAN MASYARAKAT DALAM MENINGKATKAN
EKONOMI DENGAN INOVASI OLAHAN PISANG,” Jurnal Pengabdian Kepada Masyarakat), vol. 6, no. 1, 2022, [Online]. Available: http://ejurnal.ikippgribojonegoro.ac.id/index.php/J-ABDIPAMAS
A. W. Sidiq, A. Niati, C. Rizkiana, and S. Soedarmadi, “Pemberdayaan Ibu Rumah Tangga dalam Upaya Peningkatan Kesejahteraan Keluarga dengan Memanfaatkan Limbah Pohon Pisang,” Jurnal Surya Masyarakat, vol. 2, no. 2, p. 110, May 2020, doi: 10.26714/jsm.2.2.2020.110-114.
J. Pengabdian Kepada Masyarakat et al., “BATUAH: JURNAL PENGABDIAN KEPADA MASYARAKAT Volume 1 Nomor 1 Mei 2021 PEMBUATAN ALAT PENGOLAH PRODUK BERBASIS PISANG”.
R. Rusdjijati, A. Syarifuddin, O. R. Al Manan, and A. Suprapto, “Increasing the role of women’s farmer groups in Tempursari Village, Candimulyo, Magelang, through a culinary business based on banana and taro processing,” Community Empowerment, vol. 6, no. 11, pp. 2027–2032, Nov. 2021, doi: 10.31603/ce.5545.
P. S. Dhiana Paramita and dan Agustien Zulaidah, “PROGRAM PELATIHAN DIVERSIFIKASI PRODUK OLAHAN PISANG DI KELURAHAN ROWOSARI KECAMATAN TEMBALANG KOTA SEMARANG SEBAGAI UPAYA PENINGKATAN KESEJAHTERAAN MASYARAKAT SETEMPAT.”
##submission.downloads##
Diterbitkan
Cara Mengutip
Terbitan
Bagian
Lisensi
Hak Cipta (c) 2023 CONSEN: Indonesian Journal of Community Services and Engagement
Artikel ini berlisensiCreative Commons Attribution-ShareAlike 4.0 International License.